MOTO GYMKHANA: Κανείς για δεξιοτεχνία με μοτοσυκλέτες;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το Moto Gymkhana είναι ένα σχετικά άγνωστο μοτοσυκλετιστικό σπορ. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα οι εντελώς ελαστικές προδιαγραφές. Κι αυτό συμβαίνει γιατί έχει τους λιγότερους κανόνες από οποιοδήποτε άλλο σπορ αφορά τη μοτοσυκλέτα. Μπορείς να πας σε Gymkhana με supermoto, cruiser, sport touring ή adventure μοτοσυκλέτα και οτιδήποτε ανάμεσα νά’χεις πάλι μέσα θά’σαι!

Αν υπάρχει ένας κανόνας είναι η μοτοσυκλέτα να κυκλοφορεί νόμιμα στο δρόμο και τα ελαστικά της να είναι κι αυτά με προδιαγραφές δρόμου,. Αγωνιστικά σλικ και χαραγμένα SM δεν κάνουν. Κι αυτό γιατί το Gymkhana απευθύνεται σε όλους. Στην Ιαπωνία όπου και ξεκίνησε πριν 40 χρόνια η αρχή έγινε με φίλους μοτοσυκλετιστές που ήθελαν να μοιραστούν το πάθος τους για να ακολουθήσουν γρήγορα έμποροι και χορηγοί που ήθελαν να προωθήσουν τα προίόντα τους. Από τα χρόνια που οι διοργανώσεις προέρχονταν από κατασκευαστές ή dealers τώρα έχουμε περάσει σε διοργανώσεις με κέντρο τον αναβάτη. Κοινός παρανομαστής όλων των συμμετεχόντων να μοιραστούν το κέφι για την μοτοσυκλέτα, τι άλλο? Είναι σχετικά ένα ασφαλές sport, μία γραντζουνιά το πολύ-πολύ να πρκύχει επειδή η προστασία δεν ήταν σωστά σφιγμένη αλλά όπως και σε όλα τα γνωστότερα μοτοσυκλετιστικά σπορ, ο εξοπλισμός ασφαλείας είναι απαραίτητος και οι εκπτώσεις (τύπου ακατάλληλες προστασίες ή jet κράνη «πληρώνονται».

Μία πρόταση για μία συναρπαστική διαδρομή

Η προστασία των μοτοσυκλετών είναι κι αυτή απαραίτητη ειδικά για τις φέρουσες ολόσωμα φαίριγκ… Στη Μ. Βρεττανία όπου από το 2011 υπάρχει και οργανισμός που προωθεί το Moto GYM (όπως το ονομάζουν για συντομία εκεί) πραγματοποιούνται 7-8 ανταγωνιστικές συναντήσεις κάθε χρόνο και είναι ιδαίτερα δημοφιλές γιατί γρήγορα όλοι καταλαβαίνουν ότι το Gymkhana είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό χωρίς να απαιτούνται ικανότητες stuntman. Μάλιστα πραγματοποιούνται και 4 διαφορετικά επίπεδα σεμιναρίων εξέλιξης που συνεισφέρουν και στην καθημερινή ασφάλεια των εκπαιδευομένων.

Αν νομίζεις ότι γνωρίζεις την μοτοσυκλέτα σου στο 100%, αυτό το άθλημα θα σε διαψεύσει τις πρώτες φορές που θα επιδοθείς σ’αυτό. Γιατί για να είσαι αναταγωνιστικός θα πρέπει να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες επιτάχυνσης, επιβράδυνσης, πλαισίου και γεωμετρίας στο έπακρο. Το δικό σου και το δικό της. Ολα αυτά σε χαμηλές ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τα …8 χλμ/ώρα! 45″-1.30′ είναι συνήθως η διάρκεια του σκέλους κι αν σας φαίνονται λίγα δείτε τα παρακάτω videos και τα ξαναλέμε. Απαιτεί υψηλή κατανάλωση ενέργειας, άριστα αντανακλαστικά, καταγραφή της διαδρομής με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουμε μία πίστα και φυσικά άριστη γνώση των δυνατοτήτων της μοτοσυκλέτας μας!

Οι κλίσεις υπερβολικές, οι ταχύτητες υπερβολικά …μικρές!

Κάποιες σκέψεις για διοργάνωση MOTO GYM εκδηλώσεων στη χώρα μας για το 2019 ήδη συζητώνται -πού αλλού?- από εκεί που αρχίζουν όλα: Στη Θεσσαλονίκη! Μπείτε στο νόημα και τα ξαναλέμε…

 

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά μέσα από τα videos που ακολουθούν:

 

Εισαγωγή στο άθλημα και γνωριμία με κάποια μοντέλα και τεχνικές του Gymkhana

 

Αν νομίζετε ότι τα Hayabusa είναι δυσκίνητα…

 

Gymkhana με Ζ1000 σε βροχή!

 

Μία από τις βασικές πίστες «Figure 8». Σχεδόν όπως στο μπάσκετ…

 

 

 

 

Share.

Πες μας τη γνώμη σου!