2014 Arctic Cat 1000XT: Εν τω πολλώ το ευ!!!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ArcticlockΠες μου ένα καλό λόγο γιατί να κατασκευάσεις ένα ATV με V2 κινητήρα, 951 κυβικά και περισσότερα από 70 άλογα με προσανατολισμό το χώμα? Η απάντηση της Arctic Cat είναι: «Μα, γιατί μπορούμε…»! Ωρα να δοκιμάσουμε το 1000ΧΤ…

 

Η Arctic Cat βρισκόταν σ’αυτό τον πλανήτη από την αρχή εμφάνισης των All Terrain Vehicles. Και σαν γνήσια αμερικάνικη εταιρία πιστεύει στο «the bigger, the better». To καλύτερο παράδειγμα στην γκάμα της είναι το TRV1000XT (τσεκάρετε ένα ολοκληρωμένο πακέτο βελτίωσης της Arctic Cat Hellas σε αυτό το όχημα εδώ)

Εμείς στο www.motoxtreme.gr δοκιμάσαμε την κοντή (αναφερόμαστε στο μήκος του μεταξονίου) έκδοση του TRV1000, την 1000ΧΤ και θα σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από την ημέρα που περάσαμε μαζί του στο Δάσος Κουβαρά, στην Κερατέα της Αττικής.

 

 

Κατευθείαν στο ψητό…

Οταν έχεις να κάνεις με ένα 1000άρι στο χώμα δεν στέκεσαι πολύ στην εξωτερική εμφάνιση ειδικά αν έχει προηγηθεί η δοκιμή του TRV550iXT (διαβάστε την εδώ). Είναι άλλωστε γνωστό ότι ποτέ η Arctic Cat δεν προσπάθησε να εντυπωσιάσει εύκολα τους υποψήφιους πελάτες της. Εδινε και δίνει σημασία στην ουσία και σ’αυτήν θα σταθούμε κι εμείς. Η μίζα ξυπνάει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό το …δικύλινδρο τέρας που με την μπάσα φωνή του σε προδιαθέτει αμέσως για αυτά που θα ακολουθήσουν. Από τα πρώτα μέτρα καταλαβαίνεις ότι το 1000XT δεν θέλει απλά να σε πάει βόλτα στο βουνό με «ασφάλεια» αλλά θέλει να σε διασκεδάσει, τουλάχιστον. Γιατί η γκάμα των συναισθημάτων που έρχονται πακέτο με την οδήγηση αυτού του ATV είναι ευρεία…

 

Το στεγνό πατημένο χώμα δεν θα έχει ποτέ πια το ίδιο σχήμα μετά το πέρασμα του 1000ΧΤ

 

Το παραμικρό άνοιγμα της σκανδάλης κάνει τα ελαστικά να τρελλαίνονται και το γνωστό παιχνίδι με την υπερστροφή ισχύος των πισωκίνητων quad εδώ βρίσκει νέα εφαρμογή, παρ’όλη την ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση. Η δύναμη του κινητήρα είναι τόσο μεγάλη και η εντυπωσιακή ροπή έρχεται από τόσο χαμηλά που σου δίνει την αίσθηση ενός οχήματος τουλάχιστον 150 κιλών ελαφρύτερου από τα 360 (γεμάτο) που ζυγίζει. Το κοντό μεταξόνιο είναι κοινό με των μικρότερων σε κυβικά μοντέλων και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα ATV της κατηγορίας recreation με δυνατότητες όμως και για σοβαρές αγροτικές εργασίες, όπως θα δούμε παρακάτω και με ικανότητες να σε διασκεδάσει όσο κι ένα «τσαχπίνικο» quad. Δυσκινησίες, προβληματισμοί στην σπορτίβικη οδήγηση και άλλες αρνητικές σκέψεις απουσιάζουν εντελώς από την προσωπικότητα του Arctic Cat 1000XT. Το χαμηλό κέντρο βάρους σε συνδυασμό με την κορυφαία απόσταση από το έδαφος είναι εδώ για να κάνουν την δουλειά. Απότομα στουμπάκια του μέτρου τα τρώει για πρωινό, τα συσσωρευμένα χώματα από το grader που άνοιξε τον δασικό τα κάνει μπερμ και ευκαιρία να τα …ισιώσει ενώ το αναμενόμενο ρεπερτόριό του σε trial καταστάσεις το αναγάγει σε «άλλο» επίπεδο.

Οι 12άρες alu ζάντες με τα 25άρια ελαστικά δεν χάνουν εύκολα την επαφή τους με το έδαφος και δεν είναι η μοναδική πετυχημένη συνεργασία στο υπεδυνατό σύνολο που δοκιμάσαμε.

 

Ακόμη και με 2 τροχούς μόνο σε επαφή η αίσθηση ασφάλειας είναι υπεράνω κριτικής

 

Η συνεργασία του κινητήρα με τις αναρτήσεις και το πλαίσιο…

…είναι υποδειγματική. Από την θέση που τοποθετείται ο αναβάτης μέχρι το πώς διαχειρίζονται οι -ρυθμιζόμενες σε 5 θέσεις προφόρτισης- αναρτήσεις τις ανωμαλίες που συναντάει, όλα είναι φανερά πάρα πολύ προσεκτικά μελετημένα. Το αποτέλεσμα είναι μία αίσθηση άπειρης ασφάλειας σε οριακές οδηγικές καταστάσεις, σαν κάποιος να σου λέει: «Ελα, ζόρισέ με κι άλλο, μόνο τόσο μπορείς?». Ομολογώ ότι το έχω συναντήσει πάρα πολύ σπάνια σε ATV αυτής της κατηγορίας, εξαιρουμένων των αναβαθμισμένων φυσικά. Είναι άλλωστε σε όλους γνωστό πόσο βελτιώνονται τα ATV με τα after market ανταλλακτικά, μία αγορά ιδιαίτερα δημοφιλής ανά τον κόσμο. Η Arctic cat βέβαια έχει φροντίσει ώστε να προικίσει όλα της τα οχήματα με ειδικά σχεδιασμένα για αυτά αξεσουάρ που προσθέτουν στις δυνατότητές τους πολλές επιλογές για αγροτική, τουριστική και μεταφορική χρήση χωρίς να αποκλείουμε χόμπυ όπως το κυνήγι, την οδήγηση στο χιόνι (άλλωστε η τεχνογνωσία της Arctic Cat και σ’αυτό τον τομέα είναι πασίγνωστη). Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης και η δυνατότητα έκδοσης αγροτικών πινακίδων, περισσότερα γι’αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δυνατό κομμάτι στην τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Arctic Cat στα ATV της είναι η CVT (συνεχώς μεταβαλλόμενη αυτόματη) μετάδοσή της που την ονομάζει Duramatic και δίνει πλεονεκτήματα σε κάθε δυσκολία που θα συναντήσεις στο δρόμο σου. Η επιλογή για κίνηση μόνο με τους πίσω τροχούς κάνει το 1000XT όχημα διασκέδασης ικανό να φορτώσει πολλά χιλιόμετρα μέσα σε λίγα μέτρα, να κρύψει τον ουρανό από το όχημα που ακολουθεί και να στρίψει πλαγιολισθαίνοντας και αλλάζοντας την μορφολογία του εδάφους, κυριολεκτικά! Οταν το βουνό αγριεύει, εσύ επιλέγεις το 4Χ4 κι έχεις πρόσφυση παντού με τα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες τους να παίρνουν το πάνω χέρι σε σχέση με την φύση. Αν και αυτό δεν είναι αρκετό μάλλον ήρθε η ώρα των κοντών σχέσεων, στο Low δεν πρέπει να κάναμε πάνω από χιλιόμετρο συνολικά, θέλει κλίσεις γκρεμού τύπου Grand Canyon και λάσπη περισσότερη και από αυτή που ρίχνει το ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα στο άλλο (ναι, τόση πολλή!)

 

Μικρά αλματάκια είναι ευκολάκι με το 360 κιλών 1000ΧΤ που ότι ενίοτε συμπεριφέρεται σαν  quad wannabe!

 

Μεταμόρφωση από αρκτική γάτα σε μεσογειακό υποζύγιο!

Οι ευκολίες που κάνουν την ζωή πάνω το 1000ΧΤ τόσο εύκολη είναι πολλές, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού όπου βλέπεις ΧΤ σε Arctic Cat σημαίνει το υπερεξοπλισμένο μοντέλο. Οι ζάντες αλουμινίου εκτοξεύουν τον τομέα εμφάνιση (και όχι μόνο αφού το μικρότερο μη φερόμενο βάρος τους σε σχέση με τις std προσθέτουν σε αίσθηση αλλά και αποτέλεσμα), η ηλεκτροστατική βαφή το ίδιο ενώ ο εργάτης της Warn δίνει στο όχημα μία ικανότητα έλξης 1360 κιλών! Η ποιότητα κατασκευής είναι διάχυτη παντού και οι Αμερικανοί πιστεύουν πολύ σ’αυτό, διαχρονικά. Το ίδιο και στην εξυπηρέτηση των υπερατλαντικών πελατών τους όπως μαρτυρά το ευρωπαίκό σημείο κεντρικής διανομής που στόχο έχει την όσο γίνεται πληρέστερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση (και) των Ελλήνων πελατών της. Η Arctic Cat Hellas έχοντας μεγάλη εμπειρία στο θέμα λειτουργεί με την ίδια νοοτροπία.

Ξεχάσαμε να αναφέρουμε την ηλεκτρική υποβοήθηση του τιμονιού (Electric Power Steering) αλλά είναι λογικό αφού σε καμμιά περίπτωση δεν μας παραξένεψε η συμπεριφορά του χρησιμότατου αυτού εξαρτήματος που από τη μία αποφορτίζει σε εκπληκτικό βαθμό τα χέρια από τις δυνάμεις που ακούνται στο σύστημα διεύθυνσης και από την άλλη σε «κάνει μάγκα» σε ιδιαίτερες οδηγικές στιγμές όπως για παράδειγμα όταν βρεθείς υπό κλίση και τετρακίνητος με μπλοκαρισμένο το μπροστινό διαφορικό (κάρο) και άλλα τέτοια στιγμιότυπα που κάνουν την ζωή του γουρουνά κατάλληλη για αφηγήσεις… Σαν τα ηλεκτρονικά δεν έχει! Και το βράδυ πίνεις το κρασάκι χωρίς να τρέμει το ποτήρι από την κούραση. Πάνω απ’όλα το …image!

 

Το παραμικρό στουμπάκι είναι αφορμή για παιχνίδι!

 

Στα απίστευτης σύλληψης extra συναντάμε εργαλεία για εκχιονισμό, βαλίτσες κλειστές με σύστημα speed rack, ανεμοθώρακα που προσθαφαιρείται με 3 βίδες και χωρίς εργαλεία (το δοκιμάσαμε …respect) και βάσεις για μηχανήματα για ράντισμα ή ψεκασμό. Σε ένα βαθμό αντικαθιστούν την χρονοβόρα και …ντηζελοβόρα κίνηση του τρακτέρ, άλλωστε αυτή ακριβώς η χρήση έχει κάνει την αγορά των ATV τόσο δημοφιλή στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, με την σταδιακή επάνοδο στην πρωτογενή παραγωγή το θέμα έχει παρόν και σίγουρα μέλλον (μετά την δυανατότητα για έκδοση αγροτικών πινακίδων) καθώς μέχρι τώρα η χρήση τέτοιων οχημάτων ήταν κυρίως για διασκέδαση. Ηρθε η ώρα να σκεφτούμε πιο πρακτικά και στην χώρα μας καθώς οι δυνατότητες αυτών των οχημάτων (ειδικά στο ολοκληρωμένο πακέτο της Arctic Cat) είναι περισσότερες απ’ότι αρχικά φαίνονται…

Στο δια ταύτα

 Ο κοτσαδόρος και η 2 ιντσών αναμονή (std και στα 30 μοντέλα της Arctic Cat) που εμφανίζεται καθώς τον αφαιρούμε δεν είναι εκεί τυχαία, όπως τίποτα άλλωστε πάνω στα αμερικάνικα θηρία που ξεκινάνε από τα 2X4 στα 400cc και τιμή 5.999 euro για να φτάσουν τα 14.500 euro στο κορυφαίο μοντέλο της δοκιμής μας. Οι διαφορές στις τιμές όταν εκδοθούν με αγροτικές πινακίδες είναι σημαντικές, για παράδειγμα ένα TRV1000iXT (το διθέσιο full extra) βγαίνει στα 12.499 euro, λογικά χρήματα γι’αυτά που είναι ικανό να προσφέρει στην καθημερινότητα (και όχι μόνο) ενός αγρότη. Αλλά περισσότερες πληροφορίες γι’αυτά τα θέματα μπορείτε να βρείτε στο www.arcticcat.gr αλλά και στα 2299069930 (Arctic Cat Hellas) και στο δίκτυο της εταιρίας που συνεχώς διευρύνεται. Η εγγύηση έχει διάρκεια 2 χρόνια και η έγκριση τύπου δίνει δυνατότητα κυκλοφορίας με 2 άτομα.

Αφού θα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ρίξτε και μία ματιά στα γνήσια αξεσουάρ καθώς και στα snowmobiles και στα side by side της εταιρίας που σε προδιαθέτουν για τρελλά γούστα, σχετικά άγνωστα στα ελληνικά βουνά.

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Arctic Cat 1000XT

 • Διάμετρος x Διαδρομή: 92 χ 71,6

  Τύπος κινητήρα: Δικύλινδρος V, Τετραβάλβιδος Injection

  Κυβισμός (cc): 951

  Καύσιμο: Βενζίνη

  Ίπποι/KW (off Road): 70+

  Σύστημα Ψύξης: Υδρόψυκτος με βεντιλατέρ

 • ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
  Συνολικό μήκος: 215,4

  Συνολικό πλάτος: 120,7

  Συνολικό ύψος: 121,9

  Μεταξόνιο: 132

  Απόσταση από το έδαφος: 27,9

  Βάρος: 360

 • ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
  Μετάδοση: Αυτόματο CVT με φρένο κινητήρα

  Επιλογή Μετάδοσης: Αργό/Γρήγορο/Νεκρά/Όπισθεν

  Σύστημα Κίνησης: 2wd/4wd και κλείδωμα εμπρός διαφορικού με ηλεκτρικό επιλογέα

  Εμπρός φρένα: Υδραυλικά δισκόφρενα

  Πίσω φρένα: Υδραυλικά δισκόφρενα

 • ΟΡΙΑ ΦΟΡΤΩΣΗΣ/ ΡΥΜΟΥΛΚΥΣΗΣ
  Εμπρός φόρτωσ: 45,4

  Πίσω φόρτωση: 91

  Με φρένα: –

  Χωρίς φρένα: 480

 • ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
  Εμπρός Ανάρτηση: Διπλά Ψαλίδια

  Διαδρομή – Εμπρός: 25,4

  Πίσω Ανάρτηση: Διπλά Ψαλίδια

  Διαδρομή – Πίσω: 25,4

  Αριθμός Θέσεων: 2

 • ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
  1. Ψηφιακό πολυόργανο

  2. Εργάτης Warn 3000 λίμπρες

  3. Κοτσαδόρος

  4. Σύστημα Speedrack

  5. Duramatic Transmission

  6. Ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι (EPS)

  7. Μεταλλικό χρώμα
   

 

 

Share.

Πες μας τη γνώμη σου!